lauantai 5. marraskuuta 2016

Voileipäkakku-kurssi

Sain kunnian vetää viikko sitten voileipäkakku-kurssin. Kovin montaa voileipäkakkua en ole elämäni aikana tehnyt, mutta maistuvia ovat ne vähäisetkin olleet. Jotenkin itse kammoksunut niiden tekemistä koska olen kuvitellut että niissä on hirveä työ (niinkuin moni muukin), mutta helposti nämä minun kakut ainakin valmistuvat. Ja viimeaikoina niitä onkin tullut tehtyä usein.

Lohikakku 
 
Käytän itse näihin kakkuihin ihan laiskuuttani paahtoleipää, sitä saa normikaupasta. Mutta työtä saattaa helpottaa leipomosta ostettu vuokaleipä, jonka ainakin jossain paikoissa saa leikattua vaakaviipaleiksi.
Ja leivät mihin minä olen päätynyt on Reilu-vehnäpaahtoleipä ja Taikaruisviipaleet, koska molempien rakenne on pehmeä ja kuohkea, ja maut miellyttävät tietenkin makuhermojani :) Leikkaan leivistä reunat pois ennen kokoamista. Käytän molempia leipiä kaksikerrosta, eli täytettä tulee kolmeen kerrokseen.

Kakun kokoan säädettävään vuokaan tai irtopohjavuokaan, minkä vuoraan leivinpaperilla. Kulmikkaan vuoan koko 25x17cm ja pyöreän vuoan koko 21cm.
 Kulmikkaaseen vuokaan 6-7 viipaletta leipää kuhunkin kerrokseen, ja pyöreään vuokaan 5-6 viipaletta leipää per kerros.



Kostutukseen liha- tai kalaliemi ihan paketin ohjeen mukaan, 5dl vettä ja 
1 liemikuutio kiehautetaan. Tämän jäähdytystä voi nopeuttaa laittamalla kattilan kylmään veteen. Lihaliemeen ainakin muodostuu jäähtyessä rasvakikkareita, jotka olen ihan vain siivilöinyt pois. Ja kostutus määrä on 1/2dl per leipäkerros.





Täytteeseen käytän tuorejuustoa ja creme fraichea. Creme fraiche löystyttää hieman täytettä, joten sitä on helpompi käsitellä, eikä kakustakaan tule ihan tönkkö.

Lohi ja kinkku-täytteestä tulee kahteen väliin ja suolakurkku-täytteestä yhteen väliin (keskelle).

Täytän kakun aina edellisenä päivänä, jotta se
kerkeää vähän vetäytyä ennen tarjoilua.


Lämminsavulohi-täyte:


n. 500g lämminsavulohta (norjan)
1 prk Hovi kylmäsavulohi-tuorejuustoa
1 prk creme fraichea
tilliä
ripsaus valkopippuria

Käy lohi läpi ruotojen varalta ja siirrä kulhoon. Lisää tuorejuusto, creme fraiche, hienonnettu tilli ja valkopippuri, sekoita.

Suolakurkku-täyte:


4 kpl suolakurkkuja
1/2 prk Hovi ruohosipuli-tuorejuustoa
1/2 prk creme fraichea
1/4 tl rouhittua mustapippuria
1/2 dl mustaleima-juustoraastetta

Pilko suolakurkut pieniksi kuutioiksi, lisää muut aineet ja sekoita.

Kinkku-täyte:


1 pkt (350g) Korpelan ylikypsä savusaunapalvipala
1 punainen paprika
 1 prk Hovi paprika-chili-tuorejuustoa
1 prk creme fraichea
ripsaus suolaa
mustapippuria

Pilko kinkku ja paprika pieniksi kuutioiksi. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi.


Kuorrutus:


1 prk Hovi ruohosipuli-tuorejuustoa
2-2,5 dl vispikermaa
teelusikan kärjellinen suolaa
musta-/valkopippuria

Kaikki kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella tms., kunnes pehmeää vaahtoa. Jos et pursota, niin saa jäädä löysemmäksi, mutta jos haluat pursottaa päälle, niin vatkaa vielä hieman. 




Kinkkukakku 


Nopeaa ja helppoa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mango-appelsiini-moussekakku

Välillä näkee kaupassa jotain kivaa mitä on pakko ostaa, jotta pääsee taas kokeilemaan jotain kivaa. Tällä kertaa hyppysiin osui Modon mang...